It’s time

Zoooooo, wat is er veel gedaan in de tussentijd. Vooral heel veel uitzoekwerk en keuzes maken. Er kan zoveel, maar soms weer net niet zoals we het graag wilden of het duurde te lang voor we de juiste informatie hadden. We werden er op slot een beetje tureluurs van. Rome is niet op 1 dag gebouwd, maar wij hoeven er nou ook weer geen jaren over te doen. Knopen doorhakken geeft rust en weten dat we niet het perfecte huisje kunnen en hoeven hebben geeft nog meer rust.

Een grote keuze viel af. Willen we het huisje nog een beetje betaalbaar houden voor ons, dan moeten we het idee van verwarmen door middel van PVT-panelen laten varen. Natuurlijk komen er wel panelen om elektriciteit op te wekken. De hele zuidkant van het dak zal bedekt worden door zonnepanelen. Deze plaatsen we zo dat we in de winter het beste rendement hebben. Dan nog hebben we niet heel veel stroom in dat jaargetijde, dus vragen we kaarsen als house-warming cadeautje. Bij voorkeur in de kleuren van de regenboog natuurlijk.

Vandaag zijn we op zoek gegaan naar een vloer en een aanrechtblad. Al eerder hebben webamboe-thermo gekeken naar een ecologisch lichtgewicht aanrechtblad. Dit blad heeft een soort honingraatstructuur met een toplaag waardoor het oersterk is, maar wel licht van gewicht. Toch hebben we uiteindelijk gekozen voor bamboe, in pure chocoladekleur, jummie. De prijs gaf de doorslag, maar ook het idee van bamboe en de mogelijkheden sprak ons aan. In dit blad kunnen we zelf onze al uitgekozen spoelbak plaatsen, wat bij het andere werkblad helaas niet mogelijk was. Bamboe is ook niet heel zwaar, mits je niet voor een dik aanrechtblad kiest. Voordeel is ook dat we met hout van dezelfde plaat de bovenkant onze traptredes en de ‘overloop’ kunnen maken. We hebben gelijk ook een stronkje taxus hout meegenomen om onderzetters van te maken.

De vloer is ook uitgekozen, het was even een zoektocht want kurk is niet heel gewild. Bij meerdere zaken keken ze ons verrast aan en de stalen kwamen behoorlijk stoffig uit een vergeten hoekje. Overigens kijken ze hoe dan ook vreemd als we het hebben over 18m2 vloeroppervlak voor een heel huis. 😀
Uiteindelijk vonden we wat we zochten bij een kurkspeciaalzaak (ze bestaan nog!) Het leuke is, we kunnen het in elke kleur krijgen die we willen. We moeten alleen nog even terug met een stukje aanrechtblad en hout van het interieur zodat we echt een goede keuze kunnen maken. Kurk is namelijk zo duurzaam dat je er eigenlijk niet meer vanaf komt zonder geldige reden zoals slijtage.

En dit is waar het allemaal op gaat gebeuren! Dimka heeft de trailer hier naast zijn grote broer (of zus?) geparkeerd. Nu we weten hoe de opbouw van de vloer, de wanden en het dak gaat worden, kunnen we materialen bestellen en gaan bouwen. It’s time!

Trailer

3 gedachtes over “It’s time

  1. Petra zegt:

    Ik ben wel benieuwd naar een overzicht van gewicht en prijzen van de onderdelen van jullie huisje. Hebben jullie een overzicht om in de gaten te houden of jullie al richting de 3500 kg komen? En wat is jullie budget voor het huis?

    Verder bedankt voor alle tips, ik zit nog in de onderzoeksfase dus daarom is alle nuttige informatie over materialen en keuzes die gemaakt moeten worden erg welkom.

    Like

    • Regenbooghuisje zegt:

      Hoi Petra,
      We hebben een berekening gemaakt voor de bouw om te kijken wat het gewicht ongeveer zou worden. Hoe dat precies in elkaar steekt weten we niet, daar hebben we echte architecten (Rozemarijn Dam en Remco de Haan) op los gelaten.
      Ons budget zat tussen de €35000 en de €40000 en daar hebben we ons aan kunnen houden. Dat is inclusief loonkosten voor o.a. onze bouwer Leon Vergouw. Als je meer zelf doet, dan ben je natuurlijk goedkoper uit.

      Like

Plaats een reactie