Veel gestelde vragen

We krijgen regelmatig vragen over ons huisje, de regelgeving en locaties. We hebben er een aantal voor je verzameld.

Als een vraag hier niet bijstaat, dan staat het waarschijnlijk ergens anders op deze blog of wij weten het antwoord ook niet.

Kan ik een keer langskomen in jullie huisje?
Deze vraag krijgen we regelmatig, soms meerdere keren per week. Hoewel we graag mensen over de vloer hebben, werd het echt te vaak en te veel. We hebben daarom besloten dit niet meer individueel te doen. Als we een open dag organiseren is iedereen welkom, we zullen zorgen voor genoeg thee en chocola. Deze dag zullen we aankondigen op onze blog en op de Facebookpagina. In de coronatijd houden we geen open dagen.

Hoe kan ik ook bij jullie staan?
Op dit moment is er geen plek vrij. Zodra die er wel is zullen we dit kenbaar maken op de site.

Wie heeft jullie huisje ontworpen?
Rozemarijn Dam en Remco de Haan. Beiden architecten en vol hedendaagse vernieuwende ideeën.

Wie heeft jullie huisje gebouwd?
Leon Vergouw. Hij bouwt de huisjes in Ecodorp Bergen en is beschikbaar voor nieuwe huisjes. Neem ook hier gerust contact op zodat we je gegevens aan hem kunnen doorsturen.

Moet mijn huisje zelfvoorzienend zijn?
Er moet natuurlijk niets. Je mag zo zelfvoorzienend zijn als je zelf wilt.
Toch is het voor een mogelijke Tiny House locatie een pré als er geen aansluitingen nodig zijn. Soms is een stroom of wateraansluiting (of centraal punt) wel te realiseren, maar een rioolaansluiting is vaak geen optie. Gelukkig heb je die met een composttoilet helemaal niet nodig.

Hoeveel kost een huisje als dat van jullie?
Reken €25.000 – €30.000 voor zelfbouw en €50.000 – €80.000 voor laten bouwen, exclusief apparatuur. Dit zijn wel vanaf prijzen, hoe meer luxe of hoe minder je zelf doet, hoe duurder het wordt natuurlijk. Deze blog van Marjolein gaat er wat dieper op in.
De markt voor Tiny houses is flink aangetrokken, de prijzen zijn hierdoor helaas ook omhoog gegaan. Ons complete huis zou op dit moment ongeveer €90.000 – €100,000 kosten, maar dan is het wel helemaal af.

Is er een hypotheek te krijgen voor een Tiny House on wheels?
Nee, een Tiny House op wielen is geen onroerend goed. De enige manier om nu een Tiny House te financieren is eigen geld, een persoonlijke lening of geld lenen bij vrienden/familie. Tenzij je een tiny house bouwt met fundering. Dit is in Nederland al een keer gelukt.

Wat zijn jullie tips als ik ook een Tiny House wil?
Wacht niet tot er locaties beschikbaar zijn als je die mogelijkheid hebt. We hebben pioniers nodig om de locaties te kunnen realiseren, als iedereen afwacht dan komt er niets van de grond. Durf je dromen na te jagen, neem de stap en dan volgt de rest.
Het is handig bij verschillende huisjes te kijken op open dagen. Veel huisjes hebben een website waar je belangrijke informatie kunt vinden. Neem de tijd voor elke stap, als je haast hebt neem je beslissingen die later niet handig blijken te zijn. Maar overdrijf ook niet. Je hebt zoveel keus dat je je misschien wel laat ontmoedigen. Je kunt het niet perfect doen, dus ook die 2e keus is oké.

Op de website van Tiny Findy zijn veel bouwers en bouwlocaties te vinden. Zo zijn we ook terecht gekomen bij Leon. Maak een afspraak en kijk of het klikt voor je iemand een opdracht geeft. Ook via het forum van Tiny House Nederland kan je in contact komen met bouwers en andere handige hulpjes. Ook bouwvragen, of vragen over regelgeving kan je hier stellen.

Hoe zit het met de techniek in jullie huis?
Nou, eigenlijk weten we er niet zoveel van. Maar alles wat in ons huisje zit staat op de techniek pagina.

Hoe zit het met water?
Wij vangen regenwater op, met ons dak is dat gemiddeld 32 liter per dag, 11.680 liter per jaar. Omdat het niet altijd regent hebben we een tank van 1000 L zodat we een tijdje regenloos kunnen overbruggen. Door verschillende filters (koolstof, vijverwattenfilters) komt het water via een hydrofoor ons huis binnen bij de douche en de keuken. Het is dan nog geen drinkwater, daar zorgt onze Berkey waterfilter voor.

Willen jullie nog iets veranderen aan jullie huis?
Nee, eigenlijk niet. Er valt altijd wel iets te klussen, maar dat zijn geen grote dingen. Ons huis is best wel heel oké.

Wat missen jullie in het Tiny House ten opzichte van een ‘gewoon’ huis?
Een wasmachine! Nu brengen we het weg of doen we het met de hand. Het kan wel, maar toch zou een wasmachine en hele fijne luxe zijn. Die zouden we graag willen delen met meerdere huisjes, want een eigen wasmachine hoeft niet zonodig.

Mag een Tiny House overal staan?
Nee, was het maar zo makkelijk. Tot nu toe zijn er nog maar heel weinig plekken waar een Tiny House legaal mag staan. Zelfs als je op iemands privéterrein wilt staan moeten er vergunningen aangevraagd worden en kan het waarschijnlijk alleen onder het kopje ‘mantelzorg’.
Eerst zal er een stukje grond beschikbaar moeten zijn, denk aan braakliggend terrein, een terrein waar niet gebouwd kan worden of waar wel plannen voor bouw zijn maar pas voor over een aantal jaar.
Als een stuk grond geen woonbestemming heeft moet dit veranderd worden, of de bestemming moet tijdelijk een ontheffing krijgen. Daarnaast moeten de buren het er natuurlijk mee eens zijn. Als deze stappen zijn doorlopen dan mag het huisje er staan. Vaak is dit voor een periode van 5-10 jaar in verband met de tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan. In die tijd kunnen wel al stappen worden ondernomen voor een permanente wijziging van het plan.
Als je een stuk grond koopt met woonbestemming mag je er wel je eigen huis op bouwen. Welke regels dan gelden hangen af van de gemeente.

Hoe kan ik in contact komen met anderen die ook bezig zijn met Tiny Houses?
Via Tiny House Nederland. Op de website staat een kaart met alle bouwers, bewoners en locaties in 1 overzicht. Superhandig! De website, het forum en de Facebookpagina daarvan worden druk bezocht.

Wat zijn voor jullie de voor- en nadelen van wonen in een Tiny House?
Een groot voordeel is natuurlijk dat je supersnel klaar bent met schoonmaken. Wie wil dat nou niet. En ander voordeel is dat je zo buiten staat en daardoor veel meer buiten leeft. Het huisje kan mee als we willen verhuizen, het is precies zoals we willen en het is ook wel stoer dat we zoveel zelf hebben kunnen doen.
Een nadeel is het verhuizen zelf. Het is niet moeilijk, maar de stress die er bij komt kijken als het huis vervoerd wordt, poeh! Het kost je eigenlijk een jaar van je leven.

Ook dat je vaak al je keuzes moet verantwoorden met een tiny house is jammer. Want blijkbaar is het alles of niet. Je woont zelfvoorzienend in een tiny house, dus je mag geen vlees eten (of moet vegan worden), mag geen auto rijden en je mag alleen op fietsvakantie, met je zelfgebreide tentje, naar de Veluwe. Een houtkachel is helemaal uit den boze, een gaskachel ook, eigenlijk alles wat verwarmt. Maar dat is niet de essentie. De essentie is dat je bewuster omgaat met je ecologische voetafdruk. Je kiest voor de opties die voor jou haalbaar zijn en elke stap is er één. Voor de een is dat geen auto hebben, voor de ander is dat vegan eten, voor de derde is het allebei. En dat is allemaal goed.