Over

Het Regenbooghuisje is een zogenoemde Tiny House, duurzaam en bedoeld om het jaar rond in te wonen. De huisjes zijn overgewaaid uit Amerika, waar na de economische crisis en orkaan Katrina de betaalbare kleine huisjes als paddestoelen uit de grond schoten.
Een Tiny House in Nederland is meestal gebouwd op een trailer, hierbij moet rekening gehouden worden met de maximale maten om de weg op te mogen. Daarom zal een Tiny House op trailer nooit veel groter zijn dan ongeveer 20 m2. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een fundering, dan zal je huisje niet verplaatsbaar zijn. Een ander alternatief is bijvoorbeeld het Wikkelhouse, of een containerwoning.

We krijgen regelmatig de vraag waarom we zo klein willen wonen. Het is iets wat veel mensen zich niet kunnen voorstellen.
Kopen is geen optie. Huren in Nederland is in deze tijd duur, zeker particulier. Je betaalt veel, je mag weinig met een woning en je ziet je geld nooit meer terug. Waarom dat geld dan niet besteden aan een huisje wat helemaal is zoals wij willen, duurzaam, goedkoop en ook nog eens vrijstaand?
Geen zorgen over een hypotheek, weinig vaste lasten en als je wilt verhuizen is het een kwestie van aankoppelen en gaan. Groot leven in een klein huisje.

Wat we ook heel belangrijk vinden, is het milieu. Een groot huis gebruikt veel meer energie dan een klein huisje. Er is ook veel meer bouwmateriaal nodig. Maar ooit is dat allemaal op, als we zo doorgaan. Daarom willen wij een kleinere afdruk achter laten, zodat de wereld na ons nog steeds leefbaar blijft voor iedereen. We hopen zoveel mogelijk off-grid te kunnen leven, met onder andere zonnepanelen en wateropvang. Voor de bouw gebruiken we grotendeels duurzame en/of gerecyclede materialen.

De naam, waar komt die vandaan?
We hadden een naam nodig, die bij ons of het huisje past. Het is niet zo dat we ons huisje in alle zeven kleuren van de regenboog gaan schilderen (alhoewel…), maar het is wel iets wat bij ons past, kleur & vrolijkheid. En er komt vast wel een regenboog op de zijkant. 🙂

8 gedachtes over “Over

  1. Peter zegt:

    Hey dames, ik vind wat jullie doen in 1 woord, TOP!
    Ik woon ook al 3 jaar tiny in mijn camper, maar ben toe aan iets nieuws en mij aan het oriënteren wat er mogelijk is.

    Een aantal vragen komen bovendrijven:
    – Hoe onafhankelijk zijn jullie in de koude, donkere periode m.b.t. de elektriciteitsopwekking d.m.v. zonnepanelen? Gebruiken jullie dan een aggregaat?
    Met de camper vol met pannelen en 320Ah accu’s red ik het niet in die periode en dan kijk ik bijna geen tv 😉
    – Hoe komen jullie aan voldoende drinkwater? Alleen regenwater lijkt me niet voldoende, alhoewel een tank van 1m3 kom je een heel eind.
    – Wat is het gewicht van de trailer?

    Alvast bedankt voor de antwoorden 😉

    Mvg Peter

    Like

    • Regenbooghuisje zegt:

      Hi Peter, dank je wel voor je leuke reactie!
      Er is heel veel mogelijk wat betreft tiny wonen, een caravan is ook een optie, maar we snappen dat je toe bent aan iets nieuws. Een Tiny House is toch wel heel wat anders dan een caravan.
      In de winter lukt het nèt niet om helemaal zelfvoorzienend te zijn, een aggregaat biedt dan uitkomst. Natuurlijk is dat alleen wanneer er echt geen stroom is, want een aggregaat is niet de moeest milieuvriendelijke oplossing. Afgelopen winter konden we inpluggen bij de buren, maar als we een ‘echte’ TH-plek hebben zullen we ook een aggregaatje moeten regelen. Die kun je dan weer delen met buren.
      Gemiddeld valt er 790 liter per m2 in Nederland. Voor ons dak (18m2) is dat ruim 14.000 liter! Je moet elke dag 38 liter gebruiken om dat op te maken, voor ons is dat meer dan genoeg. Omdat het maar 7% van de tijd regent (je zou het soms niet zeggen…) is een grote tank wel fijn. Dan hoef je niet te wachten tot er weer een buitje valt.
      We hebben deze trailer van Vlemmix: http://tiny-house.nl/eurotrailer/

      Groetjes!

      Like

      • Peter zegt:

        Heerlijk, ik mag jullie nu al! 🙂
        Goede antwoorden op lastige vragen.

        Het wordt mij in de camper steeds moeilijker gemaakt om plek te vinden, Nederlanders zijn absoluut nog niet klaar voor alternatieve , zelfvoorzienende woonunits.

        Lijkt het jullie leuk om een keer kennis te maken? Graag wil ik van gedachten wisselen met gelijkgestemden?

        Like

  2. viola hofman zegt:

    Hoi Yvette en Madelief,

    Wat een mooie website! Jullie zijn al echt ver met jullie plannen en de uitwerking ervan.
    Heel graag zou ik jullie een pb sturen. Kan dat? Hebben jullie al van de ambtenaar van
    H’kerk mijn gegevens?

    Like

  3. Maik zegt:

    Stoer hoor! Helemaal off grid zou ik (nog) niet doen, dan kun je nl ook geen stroom terugleveren en je loopt energiebelastingteruggave mis.

    Als energie-ambassadeur in Utrecht ben ik natuulijk ook wel erg benieuwd hoe jullie het aan gaan pakken. Roep maar als je hulp nodig hebt!

    Like

    • Regenbooghuisje zegt:

      Dank je wel voor het aanbod! Alles hulp is welkom. We zullen het laten weten als we vragen hebben.

      Energiebelastingteruggave is niet van toepassing, wij wekken energie op met hernieuwbare bronnen. Het ‘overgebleven’ stroom zal zo weinig zijn dat het de moeite niet is het terug te leveren, als we al over hebben.

      Like

Plaats een reactie