Keuzestress!

Het is hartstikke leuk hoor, om zelf je eigen huisje te bouwen, je kan het bijna precies zo maken als dat je zelf wilt. Maar dan moet je wel weten wat je wil! Er zijn zoveel opties dat we even door de bomen het bos niet meer zien.
Daarbij moet je ook goed uitzoeken wat praktisch is. Zeker wat betreft je stroom, gas en water, anders zit je op een winterdag in het donker omdat je voor het mooie maar twee zonnepanelen op je zorgvuldig ontworpen dak hebt geplaatst.

Je kunt op twee manieren deze keuzes aanpakken, je past je behoefte aan aan wat je straks kan verbruiken, of je zorgt dat er genoeg stroom, gas en water is voor je verbruik. In dat laatste geval heb je echt een staplekje nodig waar je kan aansluiten op gas, water en licht, anders is het niet haalbaar.

Wij zitten er een beetje tussenin. Ik heb bijvoorbeeld liever een extra paneel op de dak, als de iMac dan kan blijven. Je moet wel je prioriteiten stellen. 😉 Maar we willen niet het hele dak behangen met panelen om maar zoveel mogelijk apparaten te kunnen gebruiken. We weten nog niet eens hoeveel panelen er op het dak passen, of überhaupt hoe het dak eruit komt te zien. Dat laatste zal wel afhangen van de hoeveelheid zonnepanelen.

Om te weten wat je nodig hebt aan zonnepanelen moet je je verbruik gaan controleren. Momenteel gebruiken we gemiddeld minder dan 4 kWh per dag. De zonnepanelen kunnen dat opwekken onder goede omstandigheden (yes, de Mac mag blijven), maar de winter heeft wat dat betreft geen goede omstandigheden. Gelukkig hoeft dat ook niet. In de zomer zullen we overhouden, in de winter komt er een generator als back-up en gaan we sneeuwengelen maken in plaats van computeren.

In ons huisje komt in ieder geval geen vaatwasser, geen wasmachine en ook geen elektrische kookplaat. (Hallelujah! Koken doe je op vuur, punt). We zullen verder moeten kijken naar de overige apparaten. Zijn ze zuinig genoeg om mee te mogen, of moeten we op zoek naar een alternatief? Wat willen we absoluut niet kwijt? Nog meer keuzes. We hebben daarom straks een energiemeter te leen. Dan kunnen we nog gerichter kijken naar ons verbruik en van daaruit verder beslissingen nemen.
Soms is een apparaat trouwens helemaal niet meer nodig in ons huisje en is de keuze makkelijk. Een stofzuiger neemt bijvoorbeeld bijna meer ruimte in dan dat er gezogen moet worden, die gaat dus de deur uit. Woody (de kat) kan dan ook weer buitenspelen, dat zal veel haren schelen en voor de rest hebben we een veger.
Hobbit

Verwarmen kan met een gaskachel of een houtkachel. Beide kachels hebben zo z’n voor- en nadelen. Wij zitten nog in tweestrijd. Ik wil graag een houtkachel, Madelief heeft liever een gaskachel omdat dat praktischer is. Eigenlijk heeft Madelief best wel gelijk (dat hou ik nog wel even voor me), maar ik vind een houtkachel zoveel meer charme hebben. Zoals deze Hobbit *zwijmel*.

Sommige dingen weten we al zeker. Koken en bakken gaan we weer op gas doen en in plaats van een waterkoker komt er een fluitketel. Ik vind dat ook veel beter passen bij een Tiny Home. Je gaat weer terug naar de basics en daar hoort een fluitketel bij, toch?

Het water laat ik nog even voor wat het is, daarvoor zijn zoveel mogelijkheden dat we eerst meer onderzoek willen doen voor we een keuze maken.

 

Advertentie

Een gedachte over “Keuzestress!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s